Nieuw skateplaza Doetinchem

Sinds ruim 10 jaar zijn de jongeren van Doetinchem aan het lobbyen voor een plek in de stad waar zij naar hartenlust kunnen skaten. Een plek niet weggestopt in een hoekje zoals het skateparkje op de Huet maar een volwaardige plek met een open karakter die skaters aanspreekt (en die scootergangs en ander hangvolk niet aan zal spreken). Ondanks aanhoudende input van vele jongeren kwam het altijd alleen tot tijdelijke locaties. Locaties die ondertussen alweer jaren lang verdwenen zijn net als de Skatebaan die eerder het voor gemeentehuis lag.

De skatebaan voor het gemeentehuis was voor mij, Arthur en vele anderen een belangrijke plek in onze jeugd. Een levendige plek vol kleurrijke figuren en een plek met een unieke sociale dynamiek. Het was alsof er hier wel ruimte was voor alles wat je op andere plekken ook zou willen doen maar niet deed omdat het niet geaccepteerd of begrepen zou worden. De skatebaan was de plek waar het wel kon!

Hier een foto van de legendarische senior van de Haverkate broeders: Rudolf. Zittend op het blok van de Kunstpretsel op de skatebaan.

Deze liefde voor de skatebaan die wij hadden is niet uniek aan onze groep of uniek aan onze stad. Het is wel uniek aan onze sport (Als ik zeg skaten bedoel ik overigens ook BMX step in-line en alles wat rolt, leuk is en pijn doet). Arthur heeft hier alweer 6 jaar geleden een korte docu over gemaakt genaamd ‘Document gemeentehuisplein’ deze is op vimeo te vinden.

Na het tonen van deze docu aan de gemeenteraad, hadden we de gemeenteraadsleden weer achter ons. Het belang van een skatebaan in Doetinchem was duidelijk. Maar er was geen budget of locatie. Dus dit leek wederom verspilde moeite. De Skategroep die zich hard maakte voor de baan dunde uit tot we met twee man over bleven.

We besloten met z’n tweeën een pitch voor te bereiden die het gebrek aan locatie en budget moest oplossen. Het idee was dat de gemeente ons zou betrekken bij herinrichting van kleine stukken Doetinchem. Dat bij de aanleg van nieuwe wegen, parken, bankjes zou worden gekeken of het mogelijk zou zijn om ze zo aan te leggen dat skaters er ook gebruik van zouden kunnen maken. Multifunctionele skateplekken door de hele stad!

De gemeente was enthousiast! De eerste plek die zich aandiende voor een multifunctionele skateplek was het nieuw aan te leggen stationsplein. Al snel bleek dat er hier meer mogelijk was dan een enkel bankje of trapje met rail die we zouden moeten delen met de NS reiziger. Het zou een multifunctioneel skateplaza worden wat qua skaten vergelijkbaar moest worden met wat eerder de skatebaan op het gemeentehuisplein was.

Om antwoord te geven op de altijd terugkerende vraag of er nog wel skaters waren in Doetinchem (na het zo lang niet bieden van een goede locatie), Hebben we in de zomer van 2014 een Skatefest georganiseerd. Wat bleek; er waren zeker nog skaters! En waar wij in dit project nog wel eens hebben gemerkt dat het voor sommigen vanzelfsprekend is skaters in een adem te noemen met overlast als drugsgebruik en criminaliteit, bleek maar weer eens het tegendeel. Buurtbewoners kwamen gezellig buurten en prezen de ontspannen sfeer en levendigheid die het skaten bracht.

Naast een zeer geslaagd feestje was Skatefest 2014 ook meteen de opening van ons eerste succesje voor het Doetinchemse skaten: De miniskatespot die er sinds het skatefest staat.

Ondertussen zijn we heel wat meetings verder. We hebben de skate/BMX/inline/step community om de tafel gehad met Skatebaanbouwer en gemeente. We hebben alles besproken, wat mogelijk is wat de community wil, wat ze niet willen. Hier zijn tekeningen uit voortgekomen, die naar ons zijn gegaan, terug naar de community en weer terug naar de ontwerper. Wat er uit is gekomen is het ontwerp wat alweer een aantal maanden terug is gepresenteerd in het Jongerencentrum in de Gruitpoort.

De planning was dat de aanleg zou beginnen in de lente waar we inmiddels midden in zitten. Het laatste nieuws is dat deze nu gepland staat voor september 2016.

De laatste loodjes zijn in zicht van een traject wat ondertussen de helft van mijn leven in gang is. Het is misschien wat overdreven lang in de maak geweest dit hele skateplaza project, Maar ow wat gaan wij gelukkig zijn als dit Doetinchemse rolparadijsje daadwerkelijk aan onze voeten ligt. Dan is ons werk gedaan en is het aan de nieuwe generatie om dit betonnen stukje heerlijkheid in te wijden met het bloed van kapotte knieën, zweet uit de krochten van de naad en de gelukzalige grijnzen na het landen dat ene verrekte kut truckje wat je de hele dag maar niet lukte.

Misschien klinkt het er voor de leek niet naar, maar iedereen die weet wat skaten is zal weten; dat gaat verrekte lekker worden.

Arnoud, Arthur
StakeDtc